Wednesday, 21 January 2015

Cobá

I have learned a lot of Mexican Spanish today as follows: The statement that the one and only ADO bus back from Cobá is 'completo' and there is no other option to return than 'solo taxi' means that 'you could buy your ticket back on the spot even 10 minutes after the official start time of the bus'.

Otherwise the place was nice, fully covered by jungle, that still amaze me. The diversity of forms and unknown trees, that happily grow on the side or even the top of the ancient buildings. The never-seen-before animals that let you fairly close. A handful of rusty and yellow birds hunting for ants just under our nose. Iguanas, that have two 'mode': sneaking (lopakodó) and turbo (csörtetô). Usually they use the sneaking mode: moving slowly and prudentially with them belly slipping on the ground. But if they are frightened or just in hurry to a date than they switch to turbo mode: elevate them belly from the ground and start to run more fast than elegantly.

It was a bit disappointing for me that it was not allowed to enter the buildings or climb the pyramids except of the highest one. But that one was a stunning experience to see the vast jungle from the top. I just imagined how gorgeous could be a sunset or sunrise from there.


More photos

4 comments:

 1. Ma sokat tanultam a mexikói spanyol nyelvről. Ilyeneket például: az a bejelentés, miszerint az egyetlen ADO (?) busz, ami visszamegy Cobából, az „completo” és nincs más lehetőség visszajutni, csak „solo taxi”-val, … na ez azt jelenti, hogy meg tudod venni a visszaútra a buszjegyedet a helyszínen még 10 perccel a hivatalos indulási időpont után is.

  Egyébként a terület gyönyörű volt, mindent beborít a dzsungel, ami még mindig lenyűgöz. A legkülönfélébb formájú ismeretlen fák vetnek gyökeret az ősi építmények oldalában és boldogan növögetnek sokszor még a legmagasabb pontjukon is. A még sosem látott állatok egészen közel engednek magukhoz. Egy tenyérnyi rozsdasárga madár szinte az orrunk előtt kapta el a hangyákat. A leguánoknak kétféle üzemmódjuk van: a lopakodó és a trappoló. Általában lopakodóra vannak kapcsolva, amikor marha lassan és megfontoltan vonszolják a hasukat a földön. De amikor megijednek vagy sürgős dolguk akad, akkor átkapcsolnak turbó fokozatba, ilyenkor megemelik a hasukat és rohanni kezdenek, gyorsabban mint hogy azt kecsesnek lehetne mondani.

  Kicsit csalódást okozott, hogy nem lehetett bemenni az épületekbe, vagy felmászni a piramisokra, kivéve a legmagasabbat. De kárpótlásként az az egy azért lenyűgöző élményt rejtegetett, ahogy rá lehetett látni az alattunk elterülő végtelen dzsungelre. Elábrándoztam, milyen csodás lehet onnan a naplemente vagy a napkelte.

  ReplyDelete
 2. Hú de izgi lehet ez a dzsungel!! :)
  Judit

  ReplyDelete
 3. ADO is the biggest (?) Mexican bus company.

  ReplyDelete
 4. Azert nem az a nagyon tobbszintu, suru dzsungel, mint amire a filmekbol emlekszem, de azert hatarozottan dzsungelebb, mint egy Borzsony.

  ReplyDelete